AZOR ADALARI 30 AĞUSTOS-6EYLÜL 2017
AZOR ADALARI
Azor adaları Kuzey Atlantik’te Portekiz’e ait 9 adadan oluşan özerk bir bölge. Lizbona 1500 km; Kanada’nın doğu sahillerine 1950 km uzaklıkta olan yani atlas okyanusunun neredeyse tam ortasında bulunan 9 adanın toplam nüfusu 250 bin kişiden oluşuyor. Nüfun büyük çoğunluğu 137 bin kişi ‘Büyük ada’ da denile Sao Miguel adasında yaşıyor, en küçük ada olan Corvo da ise sadece 430 kişi yaşıyormuş; bu adadan birine mektup göndermek istediğinizde adres yazmanıza gerek yokmuş herkes birbirini tanıyormuş.
1970’ler Salazar’ın otoriter yönetiminde dolayı ABDve Kanada’ya göç vermişler. New York’a uçakla 4.5 saatte ulaşılabiliyor. Göç edenlerin küçük bir bölümü geri dönmüş ve gelenek olarak evlerinin önüne ABD/Kanada ve Azorlar bayrakları asarak iki ülkeye ait olduklarını gösteriyorlar.
Adalar Volkanik bir yapıya sahip, kıyı şeridindeki bir kaç metreyi saymazsak, her yer yemyeşil, yarı tropik bir iklime sahip adalarda yeşil olmayan bir karış toprak göremezsiniz. Tüm adalarda volkanik çukur ve çökeltiler ve volkanik göller mevcut. Hatta bir volkanik çukur o kadar derin ki merdivenler ve ışıklandırma ile dikey bir tünel şeklinde arzın merkezine doğru epey bir ilerleyebiliyorsunuz.
Bol yağış alan bu yemyeşil adalarda verimli topraklar ekime elverişli olduğundan, çeşitli tropikal ve ılıman iklim ürünleri ananas, muz, portakal, şaraplık üzüm, tütün, şekerkamışı ve çay yetişiyor. Avrupada çay yetişen tek bölge deniyor ama Azor adaları ne kadar Avrupa sayılırsa.
Ancak ekonomik olarak hayvancılık ve balıkçılık temel geçim kaynağı. Balık, et, süt, peynir en önemli ihraç ürünleri.Pico adasındaki üzüm bağları ise gerçekten çok ilginç. 17. ve 18. yüzyılda tamamen volkanik bazalt kaya zemin üzerinde delikler açmışlar, yakındaki diğer adadan (Faial adasından) getirdikleri toprakla bu çukurları doldurarak asmalar dikmişler. Asmalar büyüdükçe kökleri bazalt kayaların arasında kendine yol buluyor ve bu mineralden verimli volkanik zeminden besleniyormuş. Bu çukurları açarken ortaya çıkan kayalarla da okyanustan gelen rüzgarlar üzümleri etkilemesin diye asmaların etrafına duvar yapmışlar. Bu duvarların toplam uzunluğu dünyanın çevresine iki defa dolaşabiliyormuş. Bu üzüm bağları dünya kültür mirası
listesinde.Adalar bu kadar volkanik olunca kaplıcalar, kaynar sular da var. Sao Miguel adasındaki Furnas gölü de şifalı suları ile sadece kaplıca özelliğinin yanısıra kaynar suyun ısısıyla kuyuda pişen çeşitli et ve sebze yemekleriyle de geziye ayrı bir güzellik katıyor. Zaten doğal güzelliklerinin yanısıra Azorlar tam bir yeme içme cenneti. Deniz ürünleri, et çeşitleri, sebzeler, meyveler; her şey çok taze doğal ve lezzetli.;şaraplar harika. Göz dolduran büyük porsiyonlar ve ucuz fiyatlar da artısı oluyor.
Ayrıca mükemmel bir iklime sahip, Ağustos ayı sıcaklık ortalaması 27 ,Ocak ayı ortalaması ise 16 derece. Nemli ve yağışlı bir coğrafya, subtropik bir iklim yani.
Azor adaları Kuzey Atlantik’te Portekiz’e ait 9 adadan oluşan özerk bir bölge. Lizbona 1500 km; Kanada’nın doğu sahillerine 1950 km uzaklıkta olan yani atlas okyanusunun neredeyse tam ortasında bulunan 9 adanın toplam nüfusu 250 bin kişiden oluşuyor. Nüfun büyük çoğunluğu 137 bin kişi ‘Büyük ada’ da denile Sao Miguel adasında yaşıyor, en küçük ada olan Corvo da ise sadece 430 kişi yaşıyormuş; bu adadan birine mektup göndermek istediğinizde adres yazmanıza gerek yokmuş herkes birbirini tanıyormuş.
1970’ler Salazar’ın otoriter yönetiminde dolayı ABDve Kanada’ya göç vermişler. New York’a uçakla 4.5 saatte ulaşılabiliyor. Göç edenlerin küçük bir bölümü geri dönmüş ve gelenek olarak evlerinin önüne ABD/Kanada ve Azorlar bayrakları asarak iki ülkeye ait olduklarını gösteriyorlar.
Adalar Volkanik bir yapıya sahip, kıyı şeridindeki bir kaç metreyi saymazsak, her yer yemyeşil, yarı tropik bir iklime sahip adalarda yeşil olmayan bir karış toprak göremezsiniz. Tüm adalarda volkanik çukur ve çökeltiler ve volkanik göller mevcut. Hatta bir volkanik çukur o kadar derin ki merdivenler ve ışıklandırma ile dikey bir tünel şeklinde arzın merkezine doğru epey bir ilerleyebiliyorsunuz.
Bol yağış alan bu yemyeşil adalarda verimli topraklar ekime elverişli olduğundan, çeşitli tropikal ve ılıman iklim ürünleri ananas, muz, portakal, şaraplık üzüm, tütün, şekerkamışı ve çay yetişiyor. Avrupada çay yetişen tek bölge deniyor ama Azor adaları ne kadar Avrupa sayılırsa.
Ancak ekonomik olarak hayvancılık ve balıkçılık temel geçim kaynağı. Balık, et, süt, peynir en önemli ihraç ürünleri.Pico adasındaki üzüm bağları ise gerçekten çok ilginç. 17. ve 18. yüzyılda tamamen volkanik bazalt kaya zemin üzerinde delikler açmışlar, yakındaki diğer adadan (Faial adasından) getirdikleri toprakla bu çukurları doldurarak asmalar dikmişler. Asmalar büyüdükçe kökleri bazalt kayaların arasında kendine yol buluyor ve bu mineralden verimli volkanik zeminden besleniyormuş. Bu çukurları açarken ortaya çıkan kayalarla da okyanustan gelen rüzgarlar üzümleri etkilemesin diye asmaların etrafına duvar yapmışlar. Bu duvarların toplam uzunluğu dünyanın çevresine iki defa dolaşabiliyormuş. Bu üzüm bağları dünya kültür mirası
listesinde.Adalar bu kadar volkanik olunca kaplıcalar, kaynar sular da var. Sao Miguel adasındaki Furnas gölü de şifalı suları ile sadece kaplıca özelliğinin yanısıra kaynar suyun ısısıyla kuyuda pişen çeşitli et ve sebze yemekleriyle de geziye ayrı bir güzellik katıyor. Zaten doğal güzelliklerinin yanısıra Azorlar tam bir yeme içme cenneti. Deniz ürünleri, et çeşitleri, sebzeler, meyveler; her şey çok taze doğal ve lezzetli.;şaraplar harika. Göz dolduran büyük porsiyonlar ve ucuz fiyatlar da artısı oluyor.
Ayrıca mükemmel bir iklime sahip, Ağustos ayı sıcaklık ortalaması 27 ,Ocak ayı ortalaması ise 16 derece. Nemli ve yağışlı bir coğrafya, subtropik bir iklim yani.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder